torsdag 5 juli 2012

Tre och ett halvt år med Kändisfakta

Det började för länge sedan i ett annat decennium, men i samma galax. I januari 2009 startade Mikael Sol, aspirerande humorist och ganska duktig serietecknare, bloggen Kändisfakta. Bloggen bestod av kändisporträtt med tillhörande påhittade biografier.

 
Ett par månader senare lyckades Mikael, tillsammans med en kille som heter Adam Boman, sälja in konceptet till deras egen nätserietidning Babian.se.
 
Succén var inte ett faktum och bloggen utsattes för hård kritik, se bara vad signaturen ”Matilda” skrev!
 
…och signaturen ”Ksenya”.
 
Men allt var inte mörker och eländighet. Det fanns en kille som såg potentialen i bloggen och konceptet Kändisfakta, signaturen ”jarhammar” skrev ”Kul sida!” i kommentarfältet och plötsligt kändes allt ljusare.

”Jarhammar” visade sig heta Joakim i verkligheten och var en författare känd från tv.
 
Även Joakim hade fått känna av näthatet och beslutade sig kanske därför att kontakta Mikael.

Joakim skickade ett e-postbrev till Mikael där han föreslog att de tillsammans skulle skriva en bok, med Mikaels blogg som utgångspunkt. Till en början drog Mikael öronen till sig och ifrågasatte varför han som kommit på idén och redan skrivit och ritat sex porträtt skulle släppa in Joakim. Det diskuterades fram och tillbaka, men Joakims ingång i projektet blev då som projektledare, skribent och marknadsförare. 
 
Sagt och gjort. Under hösten 2010 satte de två igång. Under Joakims projektledarpiska arbetades det flitigt och en låst blogg startades som arbetsredskap.
 
Joakim arbetade med andra saker ute i förorten och passade därför på att arbeta med boken på tunnelbanan. Här ser vi till exempel grovskissen på den blivande klassikern om Glenn Hysén.

Och Mikael levererade texter och teckningar på sporadiskt löpande band, som denna huvudlösa kändis.
 
Allt såg bra ut och siktet var inställt på ett hyllat boksläpp lagom till bokmässan på våren 2010. Men ett ”njaee tack” från det tilltänkta bokförlaget skakade Mikael och Joakims planer så till den milda grad att de började med ett sidoprojekt.

Succébloggen Dissekerade låttexter skapades och blev snabbt en succé.
 

Men Joakim föll allt djupare ner i bloggträsket och startade hela tiden nya bloggar i sin sjukliga jakt efter uppmärksamhet och kickar.
 
Samtidigt hade Mikael förvandlats till en åsiktsmaskin på den stadigt växande mikrobloggtjänsten Twitterize.
 
Men pressen att ständigt leverera knäckte honom.
 
När alla kändisbiografierna till slut var skrivna så uppstod ett problem. Det saknades cirka 70 kändisporträtt och den arbetsbördan skulle inte Mikael klara, speciellt med tanke på att han nu fått fast jobb som serietidningsprojektledare.

Kvar fanns alternativet att låta Joakim teckna några av kändisarna, men det mesta talade emot.

Den vetgirige Joakim övade och övade, och frågade och frågade.
Och ju mer tiden gick, desto bättre blev han. Med hjälp av Mikaels sänkta artistiska krav på Joakim så nådde han till slut en nivå som kunde bedömas som tryckbar.
 

Det är nu 2012 och över tre år har gått sedan boken började skrivas. Nu träder jag, Joakim, fram här på bloggen och slutar skriva om mig själv i tredjeperson. Mikael bor i någon förort till Malmö och kommunicerar bara med omvärlden via Twitter, Instagram, bloggen, chattprogrammet WhatsApp, Facebook (fast bara till de som har honom som vän) och mejl. Och telefon också och ibland irl (men bara med folk som befinner sig ”i närheten” av honom). 

Jag har frågat runt och slängt ut lite krokar i bekantskapskretsen och lyckats få tag på min flickvän som kan formge boken i Mikaels frånvaro. På denna blogg tänker jag dokumentera den processen.

Här är min första skiss på bokens inlaga:

Nu kör vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar