måndag 4 augusti 2014

Markus BirroMarcus Birro är Sveriges främste poet sedan Gustaf Fröding och borde egentligen ha vunnit en mängd litterära priser. Några priser som Marcus borde ha vunnit är Augustpriset 2001, Malou Van der Sivert Book Club Award (MVDSBCA) 1969 och Nobelpriset i litteratur 2003-2010. Dessa priser gick istället till helt okända författare.

Marcus Birro har förmågan att röra sig ledigt mellan smäktande prosa om döden för den som förlorat sin älskade, och gemytliga lekprogram för den som bara vill ha lite fredagssköj på kvällskvisten. Denna gåva har gjort Marcus oerhört folkkär.

Som ung var Marcus lika blyg som Blyger, en osedvanligt blyg kortväxt man i Disneyproducerade långfilmen ”Snövit och de sju småvuxna männen”. Han har länge försökt undvika rampljuset, men måste hela tiden ställa upp i diverse media. Under 2009 blev han mot sin vilja tvingad att medverka i 95 tv-produktioner och 32 hemma-hos-reportage för Aftonbladet Söndag.

2010 tvingades han även tävla i TV4-showen Let’s Dance på grund av sin ledgångsreumatism. Det är bra tv.

Fotnot: Detta blogginlägg är ett extrakt från den satiriska succéboken Kändisfakta, som du kan köpa på Bokus här. Innehållet i blogginlägget är påhittat och därmed inte sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar